امروز شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴| ۲۱:۰۳:۴۷

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

شما اینجا هستید |

صفحه اصلی » عمومی » شایعه شیوع “تب برفکی” در شمال

ویدیوها

گالری تصاویر

فروردین ۲۶, ۱۴۰۴ تاریخ انتشار

عابدینویسنده

10953کد مطلب

16تعداد نمایش

بدون دیدگاهتعداد نظرات

شایعه شیوع “تب برفکی” در شمال

شایعه شیوع “تب برفکی” در شمال

به گزارش پایگاه خیزی تحلیلی شیرگاه خیر و به نقل از تسنیم، خبر از آنجا حیاتی شد که تعدادی از دامداران این استان کلیپ‌هایی را منتشر کرده‌اند که خبر از تلف شدن تعدادی از دام‌های‌شان را می‌داد، دامدارانی که می‌گفتند، ویروسی به جان دام‌های‌مان افتاده که ناشناخته است و دام‌ها را از بین می‌برد. موضوعی که بلافاصله مورد واکنش اداره‌کل دامپزشکی مازندران قرار گرفت و حمزه آقاپور کاظمی مدیرکل دامپزشکی این استان در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها اظهار کرد: به منظور...

به گزارش پایگاه خیزی تحلیلی شیرگاه خیر و به نقل از تسنیم، خبر از آنجا حیاتی شد که تعدادی از دامداران این استان کلیپ‌هایی را منتشر کرده‌اند که خبر از تلف شدن تعدادی از دام‌های‌شان را می‌داد، دامدارانی که می‌گفتند، ویروسی به جان دام‌های‌مان افتاده که ناشناخته است و دام‌ها را از بین می‌برد.

موضوعی که بلافاصله مورد واکنش اداره‌کل دامپزشکی مازندران قرار گرفت و حمزه آقاپور کاظمی مدیرکل دامپزشکی این استان در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها اظهار کرد: به منظور پیشگیری و مدیریت بیماری‌های دامی همچون تب برفکی، در سال گذشته، ۶ میلیون و ۹۰۰هزار دوز واکسن با درصد تحقق ۹۲ درصد در حوزه دام سبک و سنگین در مازندران انجام گرفته است.

تب برفکی به مازندران نرسید

وی با اشاره به اینکه این واکسیاسیون در سه قالب اجرای اردوهای جهادی با مشارکت بسیج دانشجویی و قرارگاه محرومیت‌زدایی، طرح‌های دولتی و طرح دامی بخش خصوصی انجام شد، تصریح کرد: در این زمینه، ۷۰۰ دامدار را با عنوان تورهای آموزشی و با حضور کارشناسان متخصص به مناطق بالادست اعزام کردیم.

مدیرکل دامپزشکی مازندران با تاکید بر اینکه با توجه به حضور میدانی همکاران دامپزشکی و گزارش‌های اتحادیه‌های مربوطه، در حال حاضر کانونی که منجر به تلفات سنگین و وقوع تب برفکی در این استان باشد را نداریم، خاطرنشان کرد: دامداران مازندران به جای ارجاع مشکلات خود، باید به مراجع غیرمرتبط به اداره دامپزشکی مراجعه کنند.

مسمومیت‌ها و مشکلات گوارشی با آغاز فصل بهار و چرای سبز

کاظمی با بیان اینکه در فصل بهار و با توجه به چرای سبزی که در منطقه وجود دارد ممکن است، مشکلات گوارشی و مسمومیت‌هایی ایجاد شود که این موضوعات موجب بروز تلفات می‌شود، گفت: پس از انتشار کلیپی مبنی بر تلف شدن ۸۰ راس در یک منطقه بر اثر شیوع بیماری تب برفکی، بلافاصله به آن منطقه اعزام شدیم اما شواهدی بر این موضوع یافت نشد.

وی با اشاره به اینکه تنها ۵ راس بره در آن منطقه تلف شده بود، اظهار کرد: دامدار این تلف شدن را پس از ۳ هفته گزارش داد و در دام فساد لاشه اتفاق افتاده بود، بنابراین قابلیت نمونه‌برداری را از دست داده بود.

واکسیناسیون بیماری تب برفکی را از بین نمی‌برد

مدیرکل دامپزشکی مازندران تاکید کرد: اینکه بگوییم واکسیناسیون صورت گرفته، بنابراین بیماری وجود نخواهد داشت، درست نیست بلکه بر اساس شرایط منطقه، سیستم ایمنی دام، عملکرد واکسن‌ها و غیره، این بیماری می‌تواند عوارض مختلفی ایجاد کند، بنابراین اینکه بگوییم واکسن تزریق شده و عاری از بیماری هستیم، همچین ادعایی صحت ندارد.

کاظمی با اشاره به اینکه اقدامات اداره‌کل دامپزشکی پیشگیرانه است، افزود: زمانی می‌توان مدعی شد که بیماری تب برفکی وجود ندارد که آن مورد را در کشور ریشه‌کن کرده باشند.

وی همچنین به این موضوع تاکید کرد که، اگر دام‌های هر دامداری به هر دلیلی دچار بیماری شود و به اداره کل دامپزشکی گزارش ندهد، منافع عمومی جامعه را به خطر انداخته است و با آن دامدار برابر قانون برخورد خواهیم کرد.

افرادی که سیستم ایمنی پایینی دارند مراقبت کنند

در این راستا، یدالله چاشنی‌دل عضو هیئت علمی دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم در ساری، با اشاره به اینکه بیماری تب برفکی، یک بیماری ویروسی است که بیشتر دام‌ها و به ویژه دام‌های زوج سم را درگیر می‌کند، اظهار کرد: مهمترین علائم این بیماری، افزایش تب بدن دام است و تاول‌هایی در نواحی لب‌ها، لثه‌ها و پاها به وجود می‌آید به این بیماری معروف شده است.

وی با بیان اینکه این بیماری، مشخصات و ماهیت یک بیماری ویروسی را به ویژه در شدت و خصوصیت همه‌گیری را دارد، تصریح کرد: زمانی که این تاول‌ها سر باز می‌کند و تبدیل به زخم می‌شود، بیمار را با مشکل مواجه می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه این بیماری مشترک بین انسان و حیوان نیست و مصرف دام‌ها و فرآوره‌های آن برای انسان‌ها نیز هیچ خطری ندارد مشروط به آنکه به خوبی طبخ شود، گفت: در مواردی که ایمنی افراد پایین باشد، تماس مستقیم با دام‌هایی که دچار بیماری شده‌اند، ممکن است برخی علائم دام‌های بیمار برای آن فرد ایجاد می‌شود که معمولا همان تب است.

توقف شیوع تب برفکی در دنیا؛ شیوع بیماری سالی دو بار در ایران

چاشنی‌دل در پاسخ به این پرسش که چه راهکارهای پیشگیرانه و درمانی برای مبارزه با بیماری تب برفکی وجود دارد، اظهار کرد: بیماری تب برفکی، چند دهه در کشورهای پیشرفته ریشه‌کن شده و جزء تاریخچه آن بیماری‌ها محسوب می‌شود اما متاسفانه در کشورمان و کشورهای همسایه ایرران به صورت یک بیماری بومی درآمده است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه در برخی مناطق کشور، سالانه دوبار این بیماری شیوع پیدا می‌کند، گفت: رعایت بهداشت دام‌ها، رعایت اصول قرنطینه به این صورت که، اگر واحد دامداری راه‌اندازی شد، فاصله اصولی که نظام مهندسی در نظر گرفته رعایت شود و مهم‌تر از همه واکسیناسیون، می‌تواند از بروز و شیوع بیماری پیشگیری کند.

چاشنی‌دل افزود: زمانیکه می‌دانیم این بیماری در بسیاری از نقاط کشور وجود دارد، واکسیناسیون به موقع، بهترین حربه‌ای است که می‌تواند باعث پیشگیری از بروز بیماری شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا بیماری تب برفکی درمان هم دارد یا خیر، خاطرنشان کرد: برای بیماری‌های ویروسی به دنبال درمان نباید بود بلکه بیشتر به دنبال مقابله با عوارض ثانویه آن باید باشیم.

مصائب اقتصادی مهم‌ترین مشکل بروز تب برفکی در مازندران/ آمارها و زیان‌ها

عضو هیئت علمی دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با تاکید بر اینکه مهم‌ترین بحث این بیماری خسارت‌های اقتصادی ناشی از بروز بیماری تب برفکی است، گفت: کاهش وزن، کاهش تولید، پایین آمدن ایمنی حیوان و غیره از عوارض این بیماری در کنار آفت‌های دهانی و مشکلات مربوط به التهابات آن است.

چاشنی‌دل ادامه داد: کافی است با بروز این بیماری، دام پرواری ۳۰۰ کیلوگرمی، ۵۰ کیلوگرم کاهش وزن داشته باشیم، این میزان وزن در این حیوان در طول ۵۰ روز با مصرف حود ۴۰۰ کیلوگرم خوراک با احتساب یک کیلوگرم وزن به ازای ۸ کیلوگرم خوراک، به دست می‌آورد.

وی افزود: اگر ۴۰۰ کیلوگرم خوراک را در ۱۵ هزار تومان ضرب کنیم، حدود ۶ میلیون تومان این حیوان در طول ۵۰ روز مصرف کرد تا به این وزن برسد، تصور کنید در اثر این بیماری، ۵۰کیلوگرم وزن را از دست دهد، هم آن ۶ میلیون تومان ضرر می‌شود و هم ۵۰ روز زمان از دست رفته است، بنابراین باید این چرخه برای ۵۰ روز بعد تکرار شود تا به وزن مطلوب پیش از بیماری برسد، یعنی ۱۰۰ روز، ۸۰۰ کیلوگرم خوراک از دست رفته است.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با تاکید بر اینکه در چنین شرایطی، راندمان یک کیلوگرم وزن به ازای ۸کیلوگرم خوراک را نخواهیم داشت، و ضریب تبدیل بدتر می‌شود، هزینه درمان کمکی افزایش می‌یابد و به نیروی کار بیشتری نیز نیاز داریم، گفت: اگر این دام، مولد باشد، کاهش نمره وزن بدنی پیدا می‌کند، اگر دام آبستن باش، ممکن است با سقط رو‌به‌رو شویم و تولید کاهش می‌یابد و عمق فاجعه به این صورت افزایش می‌یابد.

خسارت ۲۵ درصدی شیوع تب برفکی در دام‌ها!

چاشنی‌دل با اشاره به اینکه به طور میانگین اگر تب برفکی یکبار وارد گله شود، ۲۵ درصد خسارت ایجاد می‌کند، اظهار کرد: این خسارت شامل کاهش وزن و تولید، افزایش تلفات به ویژه در گوساله‌ها، بره‌ها و دام‌های آبستن خواهد شد و اگر این شیوع به دوبار در سال برسد، به نظر می‌رسد با خسارت ۵۰ درصدی رو به رو خواهیم شد.

این محقق و استاد دانشگاه با بیان اینکه ویروس تب برفکی در دام‌ها، به ویژه در برخی از بافت‌ها همچون دستگاه عصبی مرکزی باقی می‌ماند و به طور کامل از بین نمی‌رود، گفت: این ماندگاری می‌تواند در سال‌های آینده، بروز مجدد بیماری را امکانپذیر کند و حتی می‌تواند منجر به وقوع بیماری‌های دیگر در آن حیوان شود.

چاشنی‌دل با اشاره به اینکه باید گفت، این بیماری در مازندران هم، بومی و ماندگار شده است، تصریح کرد: انجام نشدن به موقع واکسن‌های تب برفکی، استفاده از واکسن‌های تاریخ مصرف گذشته و رعایت نشدن زنجیره سرد در نقل و انتقال واکسن در کنار عدم رعایت بهداشت دام، زمینه بروز، شیوع و ماندگاری این بیماری ویروسی در مازندران است.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به تزریق به موقع واکسن برای پیشگیری از بروز بیماری در دام‌ها تاکید و اظهار کرد: واکسن درست با برند مناسب، می‌تواند در پیشگیری از بیماری موثر باشد.

ورود بیماری تب برفکی به مازندران

وی ادامه داد: گاهی اوقات علیه بیماری‌ها رزمایش‌هایی اتفاق می‌افتد که موثر و به موقع است، مانند اعمالی که برای مقابله با بیماری کرونا اتفاق افتاد اما متاسفانه در مورد بیماری‌های دامی هیچ اتفاقی نیفتاده است، واکسن‌ها متاسفانه به موقع تزریق نمی‌شود، بسیاری از واکسن‌ها سالم نیستند و برخی از واکسن‌ها قدرت ایمنی‌زایی کافی ندارند.
این محقق و استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه دام‌های کشور، سرمایه‌های ملی هستند و حفظ آن بر همه مردم و مسئولان ضروری است، گفت: این امر موجب امنیت غذایی و جلوگیری از وابستگی بیش از حد واردات فرآورده‌های گوشتی می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در پایان در پاسخ به این سوال که آیا تب برفکی در مازندران در حال حاضر وجود دارد یا خیر، گفت: براساس گزارش‌هایی که به ما رسید، بیماری تب برفکی از سمت دو استان گلستان و سمنان به مازندران وارد شده است.

شفافیت و ورود به موقع؛ راهکار مقابله با تب برفکی

دام‌های موجود در مازندران، سرمایه‌های ملی محسوب می‌شود و حفظ و حراست آن بر عهده تمامی مردم و مسئولان است، شیوع بیماری تب برفکی در این استان بنا بر گفته کارشناسان متخصص می‌تواند ضربه‌های جبران‌ناپذیری به صنعت دامپروری مازندران وارد کند و امنیت غایی این استان و کشور را تحت شعاع خود قرار دهد، بر این اساس، شفافیت ارائه آمار دقیق و بدون مصلحت‌اندیشی از سوی مسئولان و همراهی دامداران با ادارات دامپزشکی در سراسر این استان می‌تواند در کاهش عواقب و عوارض این بیماری کمک کار باشد.

از سوی دیگر مسئولان نیز با ورود به موقع و شفاف به این موضوع بسیار مهم به منظور واکسینه کردن دام‌هایی که درصد احتمال آنها در ایام پیک شیوع این ویروس بالاست، می‌توانند نقش پیشگیری و اساسی ایفا کنند.

انتهای پیام/.

دسته بندی :

بدون دیدگاه

نظر شما در مورد این اثر چیست دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید .