فروردین ۱۸, ۱۴۰۴ تاریخ انتشار
عابدینویسنده
10815کد مطلب
23تعداد نمایش
بدون دیدگاهتعداد نظرات
چاپ صفحه پرینت
خستِ سُنبلرود
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی شیرگاه خبر و به نقل ایرنا، شالیکاران بابلی در حالی روزهای پرکار شخم و شیار به همراه خزانه گیری برنج را در اراضی شالیزاری خود سپری می کنند که بیش از هر زمان دیگری به آب سد سنبل رود احتیاج فوری دارند.
تلاش های ۲ ساله این شالیکاران برای دسترسی به آب سد سنبل رود تا کنون بی نتیجه مانده و میرآب های اراضی پایین دست سد با روش های سنتی و با مشقت فراوان در حال تامین آب مورد نیاز کشاورزان بری شخم و شیار و آبیاری خزانه های برنج هستند.
سد سنبل رود که در ۱۰ کیلومتری غرب شیرگاه بر روی رودخانه «سهمین رود» یکی از سر شاخه های رودخانه بابلرود ساخته شد در سال ۱۳۷۷ به بهره برداری رسید.
سد سنبل رود خاکی با هسته رسی طول تاج ۸۸۹ متر و ارتفاع این سد ۵.۲۲ متر و حجم مخزن ۲.۱ میلیون متر مکعب و با آب قابل تنظیم ۶.۲ میلیون متر مکعب است.
این سد که یک هزار و ۱۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری شرق بابلکنار در روستاهای سیدکلا، گونه کلا و شیردارکلا به همراه اراضی پایین دست این روستاها را سیراب می کند در ۲ سال اخیر خروجی این سد با انسداد مواجه شد.
اراضی شالیزاری شرق بابلکنار که از سد سنبل رود سیراب می شوند به خاطر شرایطی جغرافیایی و کوهپایه بودن این بخش کمی دیرتر از دیگر مناطق شهرستان شخم و شیار و خزانه گیری برنج را شروع می کنند.
در حالی که بسیاری از کشاورزان بابلی از هفته ها قبل شخم و شیار شالیزاری را آغاز کردند، کشاورزان بخش بابلکناری در این روزها مشغول شخم و شیار و آماده سازی خزانه برنج هستند.
شالیکاران بابلی در چند هفته اخیر با حضور در محدوده سد سنبل رود از یان سد فیلم گرفته و با اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی از نمایندگان مجلس و مدیران شهرستانی و استانی می خواهند که مشکل انسدد خروجی سد سنبل رود را برطرف کنند.
بارش های خوب برف و باران سبب شد که بسیاری از سدهای بزرگ مازندران ذخیره آبی مطلوبی داشته باشند و از جمله سد سنبل رود در سوادکوه شمالی که مملو از آب است.
شالیکاران برای کاهش بخشی از این مشکل لوله گذاری های از بالای سد سنبل رود انجام دادند اما به گفته کشاورزان این اقدام مقطعی است و گره گشایی اصلی رفع انسداد خروجی آب است.
هفته سرنوشت
کشاورز و میرآب ۶۰ هکتار از اراضی شالیزاری روستای سیدکلا بابلکنار اظهار کرد: برای حل این مشکل در ۲ سال اخیر از هیچ تلاشی فروگذار نکردیم.
منصور شکری گفت: تا کنون چندین جلسه با مدیران بخشی، شهرستانی و استانی انجام دادیم اما هیچ کدام از آنها گره گشا نبوده و مشکل شالیکاران همچنان باقی است.
وی با بیان این که تنها و اصلی ترین خاصه شالکاران رفع انسداد خروجی این سد است، اظهار کرد: در روزهای اخیر شخم و شیار اراضی و خزانه گیری برنج در اوج خود قرار دارد و شالیکاران به شدت به آب این سد نیاز دارند.
شکری افزود: احمد فاطمی نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی قول دادند در هفته جاری با حضور مدیر عامل آب منطقه ای مازندران این مشکل به صورت ریشه ای واکاوی و حل شود و هفته جاری برای شالیکاران بابلکناری هفته سرنوشت محسوب می شود.
این شالیکار بابلکناری با اشاره به این مطلب که با کمک میرآب روستای شیردارکلا لوله گذاری بالای سد سنبل رود را انجام دادند، اظهار کرد: همه این اقدامات مقطعی بوده و راه حل اصلی بازگشایی لوله خروجی سد سنبل رود است.
شکری ادامه داد: شالیکاران برای تولید برنج مشکلات زیادی را پشت سر می گذارند و تقاضای ما از مسوولان آن است که بعد از چند سال انسداد خروجی سد را برای کشاورزان باز کنند.
تجهیزات در تهران
مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برقآبی شرکت آب منطقهای مازندران در گفتوگو با ایرنا ضمن تایید وجود مشکل در قسمت خروجی سد سنبلرود سوادکوهشمالی اظهار کرد: بسته شدن خروجی سد سنبلرود سبب شد که فرآیند خروج آب از سد برای توزیع آب مورد نیاز کشاورزان منطقه مختل شود که البته این موضوع پارسال با برنامهریزی شرکت آب منطقهای مازندران مدیریت شد.
جواد دادویه اظهار کرد: پیگیری برای پاکسازی و بازگشایی لوله خروجی سد سنبلرود در سال گذشته نیز انجام شده بود، اما با توجه به در اختیار نداشتن دستگاه مورد نیاز برای باز کردن خروجی سد و همچنین قرار داشتن در شرایط خشکسالی و فراهم شدن امکان خروج آب از سازه سیفون، بازگشایی لوله خروجی به زمانی دیگر موکول شد که اکنون پیگیر انجام این اقدام هستیم.
وی افزود: برای بازگشایی خروجی این سد به دستگاه واترجت نیاز داریم که در استان وجود ندارد و رایزنیها برای در اختیار گرفتن این دستگاه از شرکت آب منطقهای تهران انجام شده است.
این مسئول خاطرنشان کرد: تلاش بر این است که مشکل ایجاد شده در خروجی سد برطرف شود، اما با توجه به امکان توزیع آب این سد از سازه سیفون مانند سال گذشته، جای نگرانی برای کشاورزان پاییندست سد وجود ندارد و شرکت آب منطقهای مازندران شرایط لازم برای توزیع آب از این سد را فراهم میکند.
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران امسال ۲۱۵هزار هکتار از زمین های استان زیر کشت برنج رفته بود و یک میلیون و ۵۳ هزار و ۸۴۴ تن برنج سفید در استان تولید شده است.
کشت برنج در مازندران به طور معمول با شخم و شیار، خزانه گیری و آب تخت کردن شالیزار از ماه اسفند آغاز می شود و به طور معمول دراواخر ماه فروردین به مرحله نشاء می رسد.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.
این استان با برخورداری از تنها ۲ و نیم درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.
شهرستان ۶۰۰ هزار نفری بابل دار شش بخش و هفت شهر است که بخش بابلکنار یکی از بخش های هفتگانه این شهرستان است.
انتهای گزارش/
دسته بندی :
بدون دیدگاه